Luchtfoto's van het bivak van de BSB-scoutseenheden
Voor het Meikamp van 1933 hebben de Belgische BSB-scoutseenheden Keerbergen uitgekozen om er hun tenten op te trekken.
Victor, met totemnaam ‘Branche-de-Chêne’, is als groepsleider van de 25ste BSB-eenheid van Molenbeek uiteraard ook aanwezig samen met de leden van zijn eenheid.
Kenteken van de BSB-scouts met franstalige leuze.
Kenteken van de BSB-scouts met nederlandstalige leuze
BSB-scoutsleiding in Keerbergen ter gelegenheid van het XVIII-de meikamp. Victor de Caluwé als tweede van links op de foto.
Keerbergen beschikt in 1933 over een vliegveld dat een jaar vroeger, op 29 april 1932, is opgericht door Georges Goelen en Ernest de Neck.
De Naamloze Vennootschap ‘Champ d’Aviation de Keerbergen SA’ wordt plechtig ingehuldigd op 7 juli 1932 in het hotel ‘Les Chanterelles’ op de Haachtsebaan.
Het vliegveld strekt zich uit over een oppervlakte van 30 ha. De Ceulenshoeve wordt voortaan gebruikt als ‘Clubhouse’.
De vliegclub biedt snel pilootopleidingen, verhuur van toestellen en luchtdopen aan.
Victor stapt als passagier in een tweedekker en neemt luchtfoto’s van het meikamp te Keerbergen.
De nabijheid van het vliegveld biedt Victor de mogelijkheid om een paar luchtfoto’s te nemen van het kampgebied.
De stijlen van het vliegtuig, waarvan één zichtbaar op de foto, laat veronderstellen dat de tweedekker van Belgische fabricatie is. Hoogstwaarschijnlijk een Renard Stampe & Vertongen – R.S.V 32 of R.S.V. 33.
Als passagier stapt Victor aan boord van de tweedekker en neemt foto’s die de spreiding van de verschillende BSB-eenheden toont over de immense vlakte van Keerbergen in het gehucht Mosvenne.
Overzicht van de BSB-eenheden in Keerbergen ter gelegenheid van het meikamp van 1933.
Later, na ontwikkeling van zijn foto-opnames, noteert Victor op de rugzijde van een foto de plaats waar de scoutseenheid E.B. ‘Eléphant Blanc’ – ‘Witte Olifant’ uit Anderlecht haar tenten heeft opgetrokken.
De tenten van de scoutsjongens uit Anderlecht – 51°00’19.79″N 4°40’05.11″E – bevinden zich langs een kaarsrechte baan die bij de voormalige boerderij Ceulenshoeve start en verder over het gehucht Mosvenne loopt richting het gehucht Loozenhoek.
Het kruispunt met de 6 vertakkingen – 51°00’15.52″N 4°39’53.06″E – bevindt zich min of meer op de plaats waar vandaag de Patrijzendreef, de Eksterdreef en de Mereldreef samenlopen.
Stafkaart uit 1932 – de tenten van de E.B.-scoutsen uit Anderlecht bevinden zich op een paar honderd meters van het vliegplein van Keerbergen
De metamorfose van Keerbergen.
Het gehucht Mosvenne in Keerbergen is niet langer wat het ooit is geweest in 1933.
Tijdens de oorlog zal de Luftwaffe het vliegplein gebruiken als basis voor verkenningsvliegtuigen.
In 1946 wordt het vliegplein omgedoopt tot COGEA – Compagnie Générale d’Exploitation Aéronautique SA.
In 1954 noemt COGEA zich voortaan COGEA NOUVELLE. Op 25 april 1962 wordt definitief een punt gezet achter de luchtvaartactiviteiten in Keerbergen.
Waar het vliegplein was wordt in 1963 het kunstmeer van Keerbergen aangelegd.
De scoutsjongens uit 1933 zouden zich vandaag in een villawijk bevinden, of in het meer van Keerbergen of op de ‘green’ van de ‘Keerbergen Golfclub’.